U nedjelju 06.12.2009.godine uspješno je okončana proba E70EK našeg Emira po pitanju amaterske televizije. Kako je proba protekla pogledajte na ovom linku
http://www.youtube.com/watch?v=3o9QW9jgT1w

Ovaj video prikazuje prvi primljeni signal na 10 GHz FM-ATV u Bosni i Hercegovini poslan iz Hrvatske. Jednosmjerna veza na 10 GHz ATV dugačka je 80 km. Na strani odašiljača bila je postaja 9A5BS koja je emitirala sa 300 mW izlazne snage i sa 17 dB horn antenom. Sa druge strane kamere, 9A3DAA. Lokacija emitiranja bila je Medvedgrad (JN75XU) na 590 m.n.m. Na prijamnoj strani bila je postaja
E70EK sa 90 cm offset antenom (38 dB na 10 GHz) i modificiranim LNB-om za ATV. Lokacija prijamne stanice je na brdu Pehovo (350 m.n.m), blizu mjesta Vrnograč, Velika Kladuša, lokator JN75XD.

 

Amaterska televizija je grana radio-amaterizma, u zadnje vrijeme vrlo popularna među radio-amaterima. Amaterska televizija je odašiljanje i primanje analognog ili digitalnog audio/video signala preko radio valova u realnom vremenu, na frekvencijama dodjeljenim radio-amaterima. Najčešće su to visoke frekvencije na SHF području počevši od valne dužine 23 cm pa sve do 3 cm, zbog same širine moduliranog signala koji iznosi oko 8 MHz, pa je zbog toga potrebno područje koje ima veću širinu. Primjer: 70 cm valno područje nije dovoljno, jer su dodjeljene frekvencije za taj opseg u 1. IARU regionu od 430 - 440 MHz, a znamo da se na svakom radio-amaterskom području, pa tako i na ovom još radi i fonijom (SSB, FM), telegrafijom (CW), digitalnim vrstama rada, satelitski uplink-ovi i downlink-ovi...
Eksperimentira se i s frekvencijama iznad 3 cm područja. Emitira se u PAL standardu (Phase Alternating Line) u većini europskih zemalja i u NTSC standardu (National Television Standards Committee) pretežno u SAD-u i Japanu.

 

Što to radio-amateri emitiraju putem ATV-a? - Sve što ima veze sa ham-spiritom il dobrim duhom radio-amaterizma. Najobičnija veza preko ATV repetitora, samo što u ovom slučaju ne trebate zuriti u kazaljku S-metra ili frekvencmetra kao što to radite kada vezu održavate fonijom. Jednostavno vidite osobu u realnom vremenu s kojom održavate vezu. Možete puštati preko linijskog DVD playera svoje vlastite video uratke (sjajna prilika da se naučite snimati video kamerom, da naučite video obradu i montažu filmova), možete pokazati putem video kamere svom sugovorniku a i ostalima koji prate program sa ATV repetitora, svoj najnoviji projekt koji gradite, možete im u detalje objasniti i pokazati sve. Da se nebi zaboravilo spomenuti i računalo, toliko zastupljeno u domaćinstvu, putem računala također možete puštati vaše fotografije. Ono što netreba ni spominjati je to da se nesmije preko ATV-a puštati komercijalni filmovi i glazba ili neki drugi komercijalni zabavni materijal, ne smije se puštati nepristojan materijal, ne smije se klevetati, puštati skandalozan materijal ili drugi materijali koji su zabranjeni od strane Agencije za telekomunikacije.

 

 

Slično kao kod fonije. ATV-om se može raditi u simpleksu ili dupleksu, preko repetitora, ATV-om se radi i u raznoraznim ATV natjecanjima, (vrlo slično UKV natjecanju). Amaterska televizija nije webkamera, nije kamera sa mobitela, to nema veze sa WLAN-om ili Wi-Fi-om, to nije slanje faxa, niti difuzna komercijalna televizija, niti nema veze sa netipičnim standardima emitiranja. Amaterska televizija je apsolutno nezavisna od Interneta, raznih bežičnih i lokalnih mreža, raznoraznih TV difuznih i kablovskih stanica.

 

Kakve su koristi od ATV-a? - Odgovor je isti onakav kad su nas učili kakva je korist od radio-amaterizma. Nikakva materijalna korist, ali itekakva koje nam pruža zadovoljstvo prilikom gradnje antena za ATV, zadovoljstvo prilikom lemljenja raznoraznih sklopova i kad vidite da se za malene novce ali veoma uloženi trud i volju može nešto složiti i da to složeno radi (samograditelji su došli na svoje), zadovoljstvo koje dobijete prilikom prve i svake veze na ATV-u. ATV (već ranije spomenuto u tekstu) pruža radio-amaterima mogućnost da eksperimentiraju s televizijom u širem smislu, počev od samog snimanja video kamerom, prebacivanje snimljenog materijala u kompjuter i daljnja obrada i montaža snimljenog materijala, te kasnije pripremljenog video-materijala za puštanje u eter. Osim video produkcije radio-amateri se obučavaju i radijskoj tehnici, jer za odašiljanje i prijem potrebno je napraviti i antene. Na kraju krajeva ATV je zabava.

 

 

Kako započeti sa ATV-om? - Mislite da vam se ovo čini zanimljivim i da bi krenuli sa ATV-om? Ipak za prijem i rad sa repetitora ovisi gdje ste locirani. U Hrvatskoj postoje dva repetitora, prvi se nalazi na vrhu planine Učke sa pozivnom oznakom 9A0TVR, pokriva cijelu Istru i Tršćanski zaljev i ima izlaz na 10.410 MHz, a ulazi se na 13 centimetarskom području, prijem je moguć sa modificiranim satelitskim LNB-ovima. Drugi repetitor se nalazi na vrhu planine Medvednice na Sljemenu sa pozivnom oznakom 9A0TVZ, a pokriva grad Zagreb i Zagrebačku županiju. Možete ga primati na 10.480 MHz sa starim analognim satelitskim prijemnikom, a ulaz repetitora je na 2.400 MHz i 10.200 MHz.

 

Što mi je potrebno od opreme za prijem repetitora? - Oba dva repetitora u Hrvatskoj emitiraju analogno, pa vam je za prijem potreban analogni satelitski prijemnik (receiver). Da bi primili signal sa Učke trebate prvo imati LNB-ove (dio koji stoji na satelitskom tanjuru ili Low Noise Block) koji se mogu modificirati na amaterski band. A ako niste vični modifikacijama, modificirani LNB-ovi mogu se nabaviti na raznoraznim radio-amaterskim sajmovima poput onog u Friedrischafenu u Njemačkoj ili u Pordenonu u Italiji. Samo okrenete “satelitski tanjur”prema repetitoru i proskenirajte frekvencije, ako ste u dometu repetitora trebali bi primiti signal sa istoga. Moram napomenuti da za tako visoke frekvencije kao što je 10 GHZ, potrebna je optička vidljivost prema repetitoru, ne smije biti nikakvih fizičkih prepreka između prijemne antene i repetitora. Ako nemate optičku vidljivost, moguće je primiti i refleksiju ATV signala od kišnog oblaka (rain scatter) u posebnim uslovima kada propagacije širenja radio valova zadovoljavaju. Primljeni signal često je nestabilan. Isto tako moguće je primiti i reflektirani val od neke ravne površine ili neke druge koja omogućava odbijanje radio valova (zgrade, neboderi, vodotornjevi). Za prijem signala 9A0TVZ sa Sljemena na 23 cm također je potrebna optička vidljivost prema repetitoru a isto je tako moguće signal
primiti refleksijom od fizičke površine koja odbija radio valove frekvencije iznad 1 GHz.
Potreban vam je analogni satelitski prijemnik ili receiver i antena ugođena za taj
dio banda.